Dit artikel zal dagelijks worden bijgewerkt naargelang er nieuwe maatregelen zijn in Frankrijk en België.
Laatst bijgewerkt op maandag 8 juni 2020, 08:00.

De eerste fase van de versoepeling van de Corona-maatregelen ging van start in België (4 mei) en in Frankrijk (11 mei). Gezien de weer toegestane activiteiten verschillen per land, blijven bepaalde regels aan beide zijden van de grens geldig : we blijven sociale afstand houden, een mondmasker dragen is aanbevolen en we vermijden groepen. Grote evenementen en bijeenkomsten worden geannuleerd en / of uitgesteld en kunnen niet plaatsvinden voor september.

U verdwaalt tussen de vele maatregelen voor elk land? Wij stelden een overzichtelijk document voor u op! Het beantwoordt al uw essentiële vragen, over België, Frankrijk en over de grenzen heen: kan ik mijn partner, mijn familie, mijn vrienden zien; gaan werken; winkelen; café / restaurant-bezoek; me laten behandelen of een arts raadplegen; een kwetsbare persoon bijstaan; gaan wandelen, fietsen, me verplaatsen voor mijn vrije tijd; het openbaar vervoer nemen; naar school gaan …?

????Algemene regels voor de grens tussen Frankrijk en België

De beperkingen aan de Frans-Belgische grens gelden nog steeds: de grens oversteken blijft beperkt tot essentiële verplaatsingen en er vinden tal van grenscontroles plaats. De buitengrenzen van de Europese Unie en het Schengengebied blijven tot 15 juni gesloten.
Fransen die in België gedomicilieerd zijn (evenals hun echtgeno(o)t(e) en kinderen, zelfs met een andere nationaliteit) zullen vanaf 2 juni op het hele Franse grondgebied kunnen reizen, met het internationale reiscertificaat en met een verklaring van erewoord. Lees meer.

➡️Zijn de attesten nog geldig?

Er is geen attest nodig om in uw land te circuleren, zowel in Frankrijk als in België. Er blijven enkele uitzonderingen::

Klik hier voor meer informatie over de versoepeling van de Corona-maatregelen aan Franse zijde
Voor meer informatie over de Belgische zijde, klik hier

Welke maatregelen zijn al dan niet versoepeld?

 

Meer info op:

DeLijn (bus, Vlaanderen)
TEC (bus, Wallonië)
Ilevia (metro & bus, Métropole Européenne de Lille)
SNCB
SNCF